Mountainbike orienteringsløb

Bliv en del af en af de helt unikke sportsgrene: Orienteringsløb på mountainbikes!

Orienteringsløb på mountainbikes, eller MTBO som det forkortes blandt udøverne, kan udefra måske virke som en lidt nørdet sportsgren, hvor der er meget lidt action og en sportsgren hvor der, for at sige det ligeud, ikke sker en skid. Dette er en helt legitim holdning at have, men faktum er: MTBO er en af de mest krævende, udfordrende og sjoveste sportsgrene, som der findes, og det at kunne kalde sig udøver af MTBO er noget helt særligt. Hvis du stadig ikke er helt solgt på at blive en del af verdenen indenfor MTBO, så vil vi her tage dig i hånden og guide dig gennem en verden, som alt for få får lov at opleve!

Hvad er MTBO, og hvordan fungerer det i praksis?

Som skrevet er MTBO orienteringsløb på mountainbikes, og du kan opfatte det som et klassisk orienteringsløb, som man kender det, hvor du står ét sted, og hurtigst muligt skal finde hen til et andet sted. I løb er dette ingen sag at gøre, da man blot vælger den korteste vej, men fordi du har med en mountainbike at gøre er der flere forskellige faktorer, der spiller ind, og dette gør det noget mere udfordrende!

Aspekter, som du f.eks. skal tage højde for, er, at nogle steder er ufremkommelige på cykel, og du skal også have en viden om, hvilke underlag der gør, at du kan bevæge dig hurtigst og mest gnidningsfrit frem til dit mål. Dette skal du overveje i høj fart, og det er bestemt en udfordring!
Det er en særlig kunst at kunne planlægge disse ruter, og det kræver sin mand at gennemføre det, da du kun har dig selv som drivkraft. Dette gør det dog kun endnu mere tilfredsstillende, når du når frem til dit mål!

I praksis fungerer MTBO ved, at man samles til nogle løb, hvor der normalt stiller mellem 30-60 ryttere op, der alle får det samme udstyr og samme kort. Udstyret består udelukkende af et kompas, som de kan benytte til at bestemme deres kurs. Umiddelbart før start bliver kortet sat fast på cykelstyret, hvorefter rytterne én efter én kører af sted mod målet med en vis tidsforskydning. Rytterne har nogle bestemte poster, som de skal komme frem til på deres vej imod målet, og disse er også tegnet ind på kortet. Vinderen er så ganske enkelt den, som kommer hurtigst fra A til B, og som samtidig har været omkring alle posterne!

Hvordan fungerer træningen, og hvilket udstyr kræves der for at udøve sporten?

Selvom det måske stadig ikke lyder som om, at MTBO er en speciel hård sport, kan vi forsikre dig om, at det er en af de hårdeste sportsgrene i verden! Ikke nok med, at du skal tænke over mulige ruter på farten, og dermed bruge alle dine hjerneceller, så skal du fysisk træde i pedalerne samtidig: Og det selvom ruten tager dig op ad stejle bakker eller svære passager. Derfor er MTBO en meget fysisk krævende sport, hvis man vil udøve den på mere end bare amatørplan.

Da sporten kræver en god fysik, så foregår meget af træningen i træningscenteret. Dette er desværre en uundgåelig del af enhver sportsgren, men det er virkelig også i træningscenteret, at man kan komme flere cykellængder foran sine modstandere. Her vil fokuspunkterne naturligvis være på stærke og eksplosive ben-øvelser, men også træning af overkroppen og kropsstammen er andre vigtige punkter, når man skal køre på cykel gennem hårdt terræn. Udover denne træning skal man selvfølgelig også ud og cykle en masse i bakket terræn og i de danske skove, da det træner ens orienteringssans og giver en forsmag på strabadserne i løbssituationer.

I forhold til udstyr er MTBO hverken en billig eller dyr sportsgren at udøve. Det er klart, at du skal anskaffe dig en mountainbike, og disse er aldrig helt billige, men udover dette kræves der ikke ret meget andet udstyr end et par slidstærke sko og tøj, der kan klare det danske vejr. Det står klart, at hvis du vil præstere dit allerbedste, så skal dit udstyr også være i top, men til at starte med behøver dit udstyr ikke være topklasse – indtil du som alle os andre bliver bidt af sporten og vil have mere!

Muligheder for international succes

MTBO er, som tidligere skrevet, ikke en af de største sportsgrene i Danmark, men sporten er til gengæld meget stor i andre lande, hvilket også betyder at konkurrencen udenfor Danmarks grænser er hård. Det skal dog her med det samme nævnes, at danske ryttere har ry for at være nogle af verdens bedste, så du får ikke meget bedre vilkår for træning end her i landet. Hvis du har ambitioner om mere end bare MTBO på hobbyplan, så vil det sikkert glæde dig at høre, at du kan komme både til EM, VM og ligefrem OL i MTBO. At MTBO er med på det olympiske program vidner også om, at sportsgrenen er stor i andre lande, og der er omkring 25 lande, der deltager i f.eks. VM i MTBO.

Hvis du går og drømmer om store villaer og dyre biler, så er det nok ikke MTBO, du skal kaste dig ud i. Da sportsgrenen er så forholdsvis lille, er der ikke frygtelig mange penge at hente på sporten, men der er dog en del sponsorer, som kan give personlige sponsorater. Det er meget få, der kan leve af MTBO, men det der driver en ægte udøver af MTBO er heller ikke penge og hæder: Det er den passion for sporten, og den glæde der kommer af, at nå frem til sit ønskede mål! Når det så er sagt, så har du mulighed for at opnå hæder og anerkendelse på internationalt plan, hvis du formår at tilkæmpe dig en plads ved et af de store mesterskaber.

Er du alligevel blevet interesseret?

Hvis du har læst denne artikel og lige pludselig har fået en lille snert af gåpåmod til at give dig i kast med MTBO, så kan vi på det varmeste anbefale dig at klikke videre ind på Dansk Orienteringsforbunds hjemmeside: http://mtb-o.do-f.dk/mtbo/hvad.asp, hvor du kan læse meget mere omkring sporten, og også finde frem til steder, hvor du kan stille op til løb. Vi håber i hvert fald, at vi kommer til at se mange nye ansigter i denne fantastiske sport!

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar