A-kasser er en rigtig fornuftig forsikring mod arbejdsløshed

papirer

Vi kender nok alle sammen til dette med, at man hører rigtig meget om et bestemt begreb, og det er fremme rigtig tit, men man ved bare ikke helt, hvad det betyder, eller hvad det går ud på. Det er jo egentlig for dumt, at man så ikke lige undersøger, hvad det går ud på, men det viser sig, at der er rigtig mange, der aldrig tager sig rigtig sammen til at undersøge det. Et begreb, som rigtig mange helt sikkert har hørt om, er A-kasser. Der er også rigtig mange, der ved, hvad det er, men der er også nogle, der ikke rigtig ved, hvad det går ud på, selv om de har hørt det mange gange før.

En A-kasse er en forkortelse for en arbejdsløshedskasse. Kort sagt går det ud på, at man betaler et fast beløb ind til denne kasse hele året, og gennem dette beløb forsikrer man sig så mod arbejdsløshed. Det vil sige, at hvis man har et arbejde og pludselig mister det, så slipper man for at ryge på kontanthjælp, som er den mindste ydelse og den mindste indtægt, som man overhovedet kan få i samfundet. I stedet kan man få arbejdsløshedsydelse fra en A-kasse, og der er altså tale om et væsentligt højere beløb som indtægt i forhold til kontanthjælp. Derfor er der rigtig megen logik i at melde sig ind i sådan en.

Forskellige ydelser

Hvis man bliver arbejdsløs, men man er medlem af en A-kasse, så ryger man på det, som hedder dagpenge, og det er altså en ydelse, som er rigtig god at få. Det sikrer, at man ikke ryger ned på den laveste ydelse overhovedet, kontanthjælp, for den er altså svær at leve af, og det kan være virkelig svært at få et liv til at fungere ordentligt kun på baggrund af den ydelse. Derfor er det rigtig smart, hvis man melder sig ind i en arbejdsløshedskasse. Her får man forskellige ydelser for det beløb, som man betaler fast. Man får først og fremmest dagpenge, men så får man også udbetalt feriedagpenge, orlovsydelse til børnepasning og efterløn.

Selv om man umiddelbart skulle tro det, så er det altså slet ikke sådan, at det koster det samme alle steder for de samme ydelser. Der er forskellige priser på de forskellige kasser, og det skyldes forskellige faktorer, som ikke behøver at blive nærmere forklaret her. Det er bare vigtigt at vide, at der er forskel rent prismæssigt, men der er også nogle små forskelle ydelsesmæssigt, og når det kommer til service og hjælp.

Forskellige typer

Som man måske allerede ved, så er der forskellige typer at vælge imellem. De henvender sig typisk til forskellige grupper på arbejdsmarkedet, og det skyldes, at de primært taler nogle bestemte faggruppers sprog med al tydelighed. Så er der også forskel på, hvilke aftaler der er indgået og sådan nogle ting. Det er bare vigtigt at vide, at der for ens vedkommende kan være stor forskel, specielt på priserne.

Om skribenten

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar